De bedrijfsovernamemarkt in cijfers11 september 2020 We brengen in deze bijdrage de typische bedrijfsovername cijfermatig in kaart, in de hoop een leidraad aan te reiken van wat courant is en inspiratie te geven tijdens het onderhandelingsproces. We hebben het hier over transacties binnen de KMO-sfeer, veelal familiale bedrijven die nu meer dan ooit extern worden overgelaten omdat kinderen meer dan vroeger de vrijheid wordt gelaten hun eigen carrièrekeuzes te maken. En een verkoop aan derden voorkomt soms ook de problemen van gelijkberechtiging tussen de kinderen binnen de opvolgingsproblematiek. Een tweede zaak die de laatste jaren opvalt, is dat de waarde van het bedrijf zich steeds meer uitdrukt in een veelvoud van het brutobedrijfsresultaat (EBITDA) : de multiple. In 2019 nam die gemiddelde betaalde multiple nog ietwat toe. We verwachten, in navolging van de corona-crisis, dat die in 2020 opnieuw wat zal dalen. Lenen bij de bank blijft anderzijds goedkoop, en dat klimaat zal het komende jaar allicht niet erg veranderen. Die lage rente blijkt ook één van de voornaamste drijfveren voor een bedrijfsovername. De bedrijfsovernamemarkt blijft dus allicht een kopersmarkt: er is meer vraag dan aanbod, en mooie dossiers zijn schaars. Men is best proactief en alert, en start tijdig: gemiddeld duurt de zoektocht tussen de één en twee jaar!
Einde van het duolegaat9 oktober 2019 Het duolegaat is een techniek die toelaat zowel het goede doel als een ver familielid of vriend aan een fiscaal voordelig tarief, de erfenis na te laten. De regering Jambon schaft dit, samen met de woonbonus, af.
Vergeet het UBO-register niet!17 september 2019 Alle vennootschappen, verenigingen, stichtingen en andere juridische entiteiten zoals maatschappen, dienen vóór het einde van de maand het UBO-register te hebben vervolledigd door aan te geven wie hun uiteindelijk begunstigden (of ‘Ultimate Beneficial Owners’, in het kort UBO) zijn. Deze verplichting rust op het bestuursorgaan en kadert binnen de Europese antiwitwaswetgeving.
Selectiecriteria voor een goede externe bestuurder14 juni 2019 Meer en meer Vlaamse KMO's trekken externe bestuurders aan om het vennootschapsbestuur te professionaliseren. Welke selectiecriteria dient men indachtig te blijven?
Wat moet mijn bestaande vennootschap doen om in lijn te liggen met de nieuwe vennootschapswetgeving? 8 mei 2019 De nieuwe vennootschapswet is sinds 1 mei 2019 in werking. Wat moeten bestaande vennootschappen doen om in overeenstemming te zijn met de nieuwe regels?
Belangenconflicten anno 20191 mei 2019 We gingen reeds uitgebreid in op de belangenconflictregeling bij NV's en BVBA's, maar met de invoering van het nieuwe wetboek dienen enkele kanttekeningen gemaakt te worden.
De krachtlijnen van de nieuwe vennootschapswetgeving2 maart 2019 Op 28 februari 2019 keurde het federale parlement het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen goed. Het nieuw Wetboek zal haar ingang vinden vanaf 1 mei 2019. De krachtlijnen zijn de volgende:
Successieplanning: een aantal wijzigingen op komst!13 juni 2018 Met o.a. de nieuwe Erfwet die van kracht wordt op 1 september 2018 veranderen enkele oeroude 'successieplanning-principes'. Hier sommen we ze kort op. Het lezen waard, want ook reeds gedane schenkingen kunnen erdoor geïmpacteerd worden!
De Vlaamse Overheid bereikt een akkoord over de verlaging van de erfbelasting: wat verandert er? 25 februari 2018 Na de hervormingen op federaal niveau die van toepassing zijn voor alle nalatenschappen die openvallen na 1 september 2018 (lees meer), heeft nu ook de Vlaamse overheid het hoofd gebogen over ons erfrecht. De Vlaamse Belastingsdienst (VLABEL) is sinds 1 januari 2015 immers bevoegd voor het vaststellen, controleren en innen van de erfbelastingen in het Vlaams Gewest.
De aangetekende email is er!24 februari 2018 Via Aangetekende.email kan via elektronische weg een zending worden verstuurd met dezelfde juridische geldigheid van een aangetekende brief op papier.
Nieuw erfrecht op komst21 september 2017 De wetgever tekende recentelijk de nieuwe krijtlijnen van ons, al sinds 1804 oud, Burgerlijk Wetboek uit. Het erfrecht in het bijzonder werd hervormd om beter tegemoet te komen aan de individuele keuzevrijheid van de erflater enerzijds, en aan de familiale solidariteit anderzijds. De definitieve wet is er nog niet, maar zal wel van toepassing zijn op alle nalatenschappen die zullen opvallen na 1 september 2018.
De waarde van het vruchtgebruik daalt mee met de rentevoeten29 augustus 2016 Jaarlijks publiceert de wetgever een overzicht van de waarde van het vruchtgebruik ten opzichte van de waarde van het naakte eigendom. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd en het geslacht (of beter: levensverwachtingen) van de vruchtgebruiker. De nieuwste tabel, geldig vanaf juli 2016, verscheen deze zomer en doet verbazen: de waarde van het vruchtgebruik daalt aanzienlijk, zeker voor vruchtgebruikers die eerder jong zijn. Deze daling hangt samen met de lage rentevoeten die momenteel worden gehanteerd.
Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik voor de Nederlandse notaris: belast of niet? 7 juni 2016 Er ontstond de voorbije weken nogal wat ophef toen de Vlaamse Belastingsadministratie besloot schenkingen van gelden en effecten gedaan voor de Nederlanse notaris met voorbehoud van vruchtgebruik voortaan te belasten. Daarop kwam heel wat kritiek. Wat is de huidige stand van zaken?
Fiscale en sociale regularisatie anno 20166 april 2016 Op 29 maart 2016 diende de regering een wetsontwerp in die een permanent systeem van fiscale en sociale regularisatie in werking moet stellen. Het biedt op een blijvende wijze aan natuurlijke personen of rechtspersonen-aangevers de mogelijkheid om hun federale fiscale en sociale toestand te regulariseren bij het “Contactpunt regularisaties” (FOD Financiën), teneinde zowel fiscale als strafrechtelijke immuniteit te bekomen.
Nu ook Engelstalige KBO-uittreksels8 maart 2016 Op 29 december 2015 keurde de Kamer een wetsvoorstel goed waardoor ondernemingen nu de mogelijkheid hebben om een uittreksel of afschrift uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) te ontvangen in het Engels. Aldus verlagen de financiële en administratieve drempels voor ondernemingen die buitenlandse markten willen betreden.
Het einde van de Vlaamse verzekeringsgift?12 november 2015 Voorheen werden de rechten van een verzekeringspolis wel eens geschonken aan de kinderen, waardoor de uitkering van de polis bij het overlijden uit de nalatenschap viel. Gezien het verschil tussen het vlak tarief van schenkbelastingen (3% in rechte lijn) en het progressief tarief van de erfbelastingen (tot 27% in rechte lijn), scheelde dit al vaak een slok op de borrel. De Vlabel nam recentelijk evenwel een ander standpunt in als haar federale collega's die tot voorheen verantwoordelijk waren voor het heffen van schenk- en erfbelastingen. Is een verzekeringsgift nu nog interessant?
De Kaaimantaks5 oktober 2015 Met de Programmawet van 10 augustus werd de Kaaimantaks ingevoerd. Vanaf 1 januari 2015 worden inkomsten van Belgische rijksinwoners in bepaalde juridische constructies in het buitenland belast. Deze dienden eerder al op de aangifte te worden vermelden (regering Di Rupo), maar worden nu dus ook aan de Kaaimantaks onderworpen (regering Michel). Wat, wanneer en hoe?
Verlaagd boetetarief bij foutieve aangifte in de nalatenschap30 juni 2015 Vanaf morgen, 1 juli 2015, is het verlaagd boete-tarief voor onvolledige of incorrecte aangiftes in de nalatenschap van toepassing. Werden ter goeder trouw fouten gemaakt bij de aangifte, dan worden die voortaan aan slechts 10% beboet voor zover de erfgenamen die spontaan en binnen de 10 maanden zelf rechtzetten.
De micro-onderneming 29 juni 2015 In navolging van een Europese Richtlijn die reeds in 2013 werd goedgekeurd, werd nu ook in België de categorie ‘micro-onderneming’ ingevoerd. Micro-ondernemingen mogen een verkorte jaarrekening neerleggen, waarin minder toelichtingen moeten worden gegeven.
Wat met uw rekening in het buitenland?28 april 2015 Zoals eerder bericht bestaan sinds 2015 opnieuw uniforme richtlijnen omtrent fiscale regularisatie. Het KB van 3 april ’15 verscheen ondertussen in het Belgisch Staatsblad (B.S. 13 april 2015), en verplicht u nu ook elke buitenlandse rekening aan het Centraal Aanspreekpunt of CAP te melden.
Voorbereiding op de jaarvergadering8 april 2015 De meeste vennootschappen hebben hun boekjaar ondertussen afgesloten, en bereiden zich volop voor op de volgende jaarvergadering. We herinneren hier kort enkele algemene zaken die men tijdens die voorbereiding indachtig moet blijven.
Lagere tarieven voor onroerende schenkingen?2 april 2015 Vlaanderen is sinds begin dit jaar bevoegd voor wat betreft schenk- en erfbelastingen. Tijdens het lopend debat over de Vlaamse begrotingscontrole werd duidelijk dat de tarieven van toepassing op de schenking van onroerende goederen in Vlaanderen wel eens zouden kunnen dalen.
Opnieuw uniforme fiscale regularisatie23 maart 2015 In 2013 gaf de fiscale amnestie-regeling aan fiscale zondaars een laaste kans om hun situatie te regulariseren. De laatste ronde fiscale regularisatie werd op 2 januari 2014 beëindigd. Daarna kon men nog steeds om een fiscale rechtzetting vragen; die kon de fiscus bij vrijwillige aanmelding immers niet weigeren. Het gebrek aan regelgeving zorgde evenwel voor een verschillende behandeling van het dossier afhankelijk van het controlekantoor en de regio. De zwartspaarder ging als het ware shoppen om zo de laagst mogelijke boete te betalen. Nu, in 2015, geven nieuwe richtlijnen een kader aan de belastingsadministratie.
Nieuwe spelregels voor schenkers?17 januari 2015 Met de overdracht van de bevoegdheid naar de Vlaamse Overheid, zijn ook de spelregels voor wat betreft successie en schenkingen gewijzigd. De Vlaamse Belastingsdienst (VLABEL) is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het vaststellen, controleren en innen (of teruggeven) van successie- en registratierechten in het Vlaams Gewest.