De doorgeefschenking14 oktober 2020 Sinds 1 september 2018 kan de ouder-erfgenaam op een fiscaal vriendelijke manier (een deel van) zijn nalatenschap verwerpen in het voordeel van zijn eigen afstammelingen. Hoe werkt het?
Het einde van de ´kaasroute´18 september 2020 De schenking blijft de meest eenvoudige en meest gebruikte manier om aan successieplanning te doen. De tarieven in de schenkbelasting liggen immers significant lager dan die van de erfbelasting. Meer zelfs, in sommige gevallen blijft een schenking volledig onbelast, zoals bij de hand- en bankgift. En ook de ongeregistreerde schenking van roerende goederen voor een buitenlandse notaris ontsnapt aan de schenkbelasting. Die zogenaamde kaasroute – er werd gewoonlijk voor een Nederlandse of Zwitserse notaris gekozen – lag al enkele jaren onder vuur en zou nu vanaf 1 december 2020 afgesloten worden.
Successieplanning d.m.v. een keuzebeding: loont het (nog) de moeite? 24 juli 2018 Een keuzebeding met (optionele) last was lang een aantrekkelijke manier om de langstlevende echtgenoot optimaal van de huwgemeenschap te laten profiteren zonder daar fiscaal voor gepenaliseerd te worden. Hoewel de burgerrechtelijke voordelen overeind blijven, is er op heden geen fiscaal geen incentief meer. Een woordje uitleg.
De zorgvolmacht24 februari 2018 Wat gebeurt er met het beheer van het vermogen als men (plots) niet meer in staat is daaromtrent zelf handelingen te stellen of beslissingen te nemen, bijvoorbeeld na ziekte of een ongeval, of door ouderdom? In beginsel wordt door de rechter een bewindvoerder aangesteld die de vermogensrechtelijke belangen voor die persoon zal behartigen. Deze bewindvoerder stelt dan handelingen in zijn naam en voor zijn rekening, telkens met goedkeuring van de rechter. Maar kan men niet zelf voordien al beschikkingen treffen?
Schenken: gegeven is gegeven?4 juli 2016 Artikel 894 van ons Burgerlijk Wetboek bepaalt heel duidelijk: “een schenking onder de levenden is een akte waarbij de schenker zich dadelijk en onherroepelijk van de geschonken zaak ontdoet, ten voordele van de begiftigde, die ze aanneemt”. Dus, gegeven is gegeven? Ja, maar er zijn uiteraard uitzonderingen en er bestaan ook beschermingsmechanismen.
Schenking van onroerende goederen, hoe de belastingsdruk verminderen?31 mei 2016 Het tarief van de schenkbelasting voor onroerende goederen werd mid vorig jaar verlaagd (in Vlaanderen). De belastingsdruk, die kan oplopen tot 40%, ligt evenwel nog steeds hoog. Hoe kan ze worden verlicht?
Nieuwe tarieven in de schenk- en erfbelasting sinds juli 201515 augustus 2015 Schenk- en erfbelastingen, wat zijn nu de tarieven?
Het duo-legaat en het omgekeerd duo-legaat30 juni 2015 Het (omgekeerd) duo-legaat is een interessante manier om de nalatenschap te optimaliseren: de erfgenamen houden netto een groter deel over, en tegelijker wordt ook een goed doel bevoordeeld.
Aandelen overlaten aan de echtgeno(o)t(e): wat kan en wat niet?23 april 2015 In het kader van de vermogensplanning kan het interessant zijn om aandelen over te dragen aan de echtgeno(o)t(e). Hierbij dienen evenwel bepaalde zaken indachtig te worden gebleven.
Schenking: algemene regels20 april 2015 Een schenking is een overeenkomst waarbij een schenker zonder vergoeding of tegenprestatie en onherroepelijk afstand doet van een roerend of onroerend goed
Overlaten van het familiebedrijf zonder verlies van controle25 maart 2015 De overname van het familiebedrijf door de kinderen is geen kortstondige gebeurtenis maar een proces die goed en tijdig dient te worden voorbereid. Ook opvolging nadien is noodzakelijk. We onderzoeken hier de vraag hoe de overdracht van de aandelen kan worden georganiseerd zonder dat de ouders-overlaters ook de controle over het familiebedrijf onmiddellijk moeten overdragen.
De waarde van het vruchtgebruik in het kader van successie25 maart 2015 Vruchtgebruik is het recht om van een zaak waarvan een ander de eigendom heeft, het genot te hebben, zoals de eigenaar zelf, maar onder de verplichting om de zaak zelf in stand te houden (art. 578 van het Burgerlijk Wetboek). Het genot van het eigendom (vruchtgebruiker) wordt dus geplitst van het eigendomsrecht (naakte eigenaar).
Schenking van het familiebedrijf24 maart 2015 Aandelen die onder leven worden geschonken, zijn in principe aan 3% (in rechte lijn of aan echtgenoten of samenwonende partner) of 7% (andere begiftigden) schenkbelasting onderhevig. Er zijn dan wel geen erfbelastingen verschuldigd. Voor een bedrijfschenking werd dit principe omgedraaid.