Wenst de zelfstandige-natuurlijke persoon zijn activiteiten stop te zetten, dan dient hij een ondernemingsloket in te lichten. De laatste zal het nodige doen. Werd evenwel een vennootschap opgericht, dan zal die moeten worden ontbonden en vereffend. Zodra de vereffening werd afgesloten, zal ook het ondernemingsloket moeten worden ingelicht.
1.Ontbinding
Er bestaan twee soorten ontbindingen:
1.1. Vrijwillige ontbinding
Het voorstel tot ontbinding zal gedaan worden door het bestuursorgaan. Zij maken een verslag op waarin zij zullen uiteenzetten waarom de ontbinding nodig of wenselijk is, en hechten ook een staat van actief en passief (niet ouder dan 3 maanden) aan. Die staat dient te zijn gecontroleerd door een bedrijfsrevisor of commissaris, die op zijn beurt een omstandig verslag opmaakt.1 De vennoten of aandeelhouders moeten dan zich tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering (authentieke akte) uitspreken over de ontbinding van de vennootschap. Op hetzelfde ogenblik zullen zij een vereffenaar aanstellen, wiens benoeming door de Voorzitter van de Rechtbank van Koophandel zal worden goedgekeurd. Na ontvangst van die bevestiging, binnen de 5 werkdagen, stuurt de notaris het gehele dossier door naar de griffier van de Rechtbank van Koophandel en dit met de bedoeling om:
De vennootschap kan nadien enkel met het oog op haar vereffening (het ten gelde maken van het actief en betalen van het passief) blijven voortbestaan. De vermelding “in vereffening” dient op alle documenten te worden gemaakt.2
1.2. Gerechtelijke ontbinding
De gerechtelijke ontbinding gebeurt bij vonnis van de rechtbank, hetzij op verzoek van een belanghebbende (bv. aandeelhouder) of op het verzoek van het Openbaar Ministerie (bv. bij gebrek aan neerlegging van de jaarrekening over 3 opeenvolgende boekjaren).3 De rechter stelt tevens de vereffenaar aan, die de vennootschap door toedoen van een gerechtsdeurwaarder van zijn benoeming zal inlichten.
2. Vereffening
2.1. De vereffenaar
In het geval van een vrijwillige ontbinding wordt de persoon van de vereffenaar gekozen door de Algemene Vergadering. Het kan een externe persoon zijn, maar ook een zaakvoerder of bestuurder, ongeacht of die een natuurlijke persoon is of een vennootschap. Bij een gerechtelijke ontbinding wordt de vereffenaar gekozen door de rechtbank, en zal het meestal een advocaat of deskundige zijn.
Artikel 183, §2 W. Venn. bepaalt dat de rechter dient na te gaan of de vereffenaar voor de uitoefening van zijn mandaat alle waarborgen van rechtschapenheid beidt. In ieder geval mag de persoon die werd veroordeeld wegens een inbreuk op de artikelen 489 tot 490bis van het Strafwetboek dan wel wegens diefstal, valsheid, knevelarij, oplichting of misbruik van vertrouwen in geen enkel geval tot vereffenaar worden aangewezen, net zomin als enige bewaarder, voogd, bestuurder of rekenplichtige die niet tijdig rekening en verantwoording heeft gedaan en niet tijdig heeft afgerekend. Tot die uitsluiting mag alleen worden besloten binnen een termijn van tien jaar, te rekenen van een definitief vonnis van veroordeling dan wel van het uitblijven van het tijdig rekening en verantwoording doen en tijdig afrekenen. Tenzij de voorzitter van de bevoegde rechtbank daartoe homologatie verleent, mag evenmin tot vereffenaar worden benoemd eenieder die failliet werd verklaard zonder rehabilitatie te hebben verkregen, alsook wie een gevangenisstraf, zelfs met uitstel, heeft opgelopen wegens een van de strafbare feiten die bedoeld worden in artikel 1 van het koninklijk besluit nr. 22 van 24 oktober 1934 betreffende het rechterlijk verbod aan bepaalde veroordeelden en gefailleerden om bepaalde ambten, beroepen of werkzaamheden uit te oefenen, wegens een inbreuk op de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen of op de uitvoeringsbesluiten ervan, of wegens een inbreuk op de fiscale wetgeving.
Hoewel hun aanstelling op een andere manier gebeurt, hebben zowel vereffenaars in een vrijwillige ontbinding als vereffenaars in een gerechtelijke ontbinding dezelfde taken en rechten:
De vereffenaar dient daarbij steeds de volgende wetsbepalingen in acht te houden:
Artikel 192 W.Venn. bepaalt tenslotte dat de vereffenaars zowel jegens derden als jegens de vennoten verantwoordelijk zijn voor de vervulling van hun taak en aansprakelijk zijn voor de tekortkomingen in hun bestuur.
2.2. Procedure
De vereffening houdt twee zaken in:
Is de som van beiden positief, dan kan een uitkering aan de vennoten/aandeelhouders plaatsvinden (zoals in de statuten werd bepaald). Het plan van verdeling zal bij verzoekschrift worden neergelegd ter griffie van de Rechtbank van Koophandel. Bij akkoord mag de Algemene Vergadering overgaan tot sluiting van de vereffening, en ontslag en kwijting van de vereffenaar geven. Deze beslissingen dienen eveneens, via de griffie, te worden gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.
Mocht de vereffening aanslepen, dan dient de vereffenaar tussentijds verslag uit te brengen aan de rechtbank zoals hierboven vermeld.
3. Turbo-liquidatie
Indien er geen externe schulden zijn, kan de ontbinding en de sluiting van de vereffening gelijktijdig, ttz in één akte, gebeuren. Artikel 184, §5 W. Venn. bepaalt dat aan volgende voorwaarden dient te zijn voldaan:
Zijn geen vereffenaars benoemd, dan worden de vennoten-zaakvoerders in de vennootschappen onder firma of in de commanditaire vennootschappen, de leden van de raad van bestuur of de leden van directieraad in een Europese vennootschap of Europese coöperatieve vennootschap alsook de bestuurders of de zaakvoerders in de naamloze vennootschappen, in de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, in de coöperatieve vennootschappen en in de economische samenwerkingsverbanden ten aanzien van derden als vereffenaars beschouwd (art. 185 W.Venn.).