De voormalige aandelen aan toonder waarvan de eigenaar zich nog niet aanmeldde, werden automatisch ingeschreven in het aandelenregister op naam van de vennootschap-emittent zelf of, voor zover de statuten dit voorzagen en hiervoor de nodige maatregelen werden genomen, in gedematerialiseerde effecten op naam van de vennootschap-emittent. Deze aandelen moeten nu voor 30 november 2015 openbaar worden verkocht, wat ongewenste gevolgen kan hebben. Kan een inkoop eigen aandelen soelaas bieden?
Wat voorafging
De Wet van 14 december 2005 schafte de effecten aan toonder af, en voorzag hiervoor een langlopende overgangsperiode:
Werd de omzetting niet voor die datum gedaan, dan gebeurde een automatische omzetting:
Hiermee blijft de eigenaar van de voormalige effecten aan toonder dezelfde maar alle rechten die eraan zijn verbonden, worden wel geschorst tot de eigenaar zich bekend maakt en aan de vennootschap-emittent vraagt dat de aandelen op hun naam worden ingeschreven in het aandelenregister, of, voor zover aan de voorwaarden is voldaan, ze worden omgezet in gedematerialiseerde effecten. In tussentijd kunnen deze aandeelhouders dus niet aanwezig zijn op de Algemene Vergadering, hun stemrecht niet laten gelden en evenmin een eventueel dividend genieten.
Verplichte verkoop in 2015
De wetgever heeft voorzien dat aandelen waarvan de eigenaar niet gekend is op 1 januari 2015, gedwongen moeten worden verkocht op ofwel de gereglementeerde markt indien de aandelen daartoe zijn toegelaten, ofwel op de Markt van Openbare Veilingen. In het tweede geval wordt een richtprijs door de veilingmeester berekend op basis van het eigen vermogen van de vennootschap zoals blijkt uit de laatst goedgekeurde jaarrekening.
De verkoop dient te worden bekendgemaakt, waarbij aan bepaalde wettelijke vereisten moet worden voldaan. De uiteindelijke verkoop dient dan te gebeuren minimum 1 maand en maximum 3 maanden na deze bekendmaking. Worden de aandelen in de eerste ronde niet (allemaal) verkocht, dan moet een tweede ronde worden georganiseerd. Dit dient in totaal 5 rondjes te worden herhaald tot alle voormalige aandelen aan toonder zijn verkocht. Lukt dit niet voor 30 november 2015, dan worden ze ingeschreven in het aandelenregister op de naam van de Deposito- en Consignatiekas.
Alle opbrengsten, min de kosten die de emittent heeft gemaakt voor het houden, het beheer en de omzetting van rechtswege van de effecten (dus in beginsel niet de kosten van de verkoop en bekendmaking), worden overgemaakt aan de Deposito- en Consignatiekas.
Inkoop eigen aandelen
Dit betekent voor de vennootschap-emmitent evenwel dat eender wie zich in het kapitaal zou kunnen inkopen, wat als bijzonder hinderlijk wordt aanvaard. Anderzijds zouden de aandelen niet verkocht kunnen worden, waardoor de aandelen moeten worden ingeschreven op naam van de Deposito- en Consignatiekas. Bijgevolg stelt zich de vraag of de vennootschap-emittent haar eigen aandelen kan inkopen.
Wil de vennootschap haar eigen aandelen inkopen, dan moeten de voorwaarden gesteld in artikel 620 van het Wetboek van Vennootschappen worden voldaan. Dit artikel voorziet dat “de verkrijging door een naamloze vennootschap van haar eigen aandelen, door aankoop of ruil, rechtstreeks of door een persoon die handelt in eigen naam maar voor rekening van de vennootschap, moet voldoen aan de volgende voorwaarden :
De verplichte gelijkberechtiging van de aandeelhouders vormt in veel gevallen evenwel een nieuwe hinderpaal: de vennootschap moet de inkoop gelijk aanbieden aan alle aandeelhouders. Voorzichtig kan worden gesteld dat dit wel kan worden vermeden door toepassing van art. 621, 1° W.Venn.: een inkoop met het oog op de onmiddellijke vernietiging in het kader van een kapitaalvermindering. Dit sluit de toepassing van artikel 620 immers uit.
Inkoop eigen aandelen met onmiddellijke vernietiging
Artikel 621, 1° W.Venn. bepaalt dat de regels met betrekking tot een inkoop van eigen aandelen (art. 620 W.Venn.) niet van toepassing zijn indien de aandelen worden ingekocht met het oog op de onmiddellijke vernietiging in het kader van een kapitaalvermindering. In dergelijk geval dient men wel artikel 612 indachtig te blijven:
Twee maanden na de buitengewone algemene vergadering zal de Raad van Bestuur beslissen tot vrijgave van de gelden aan de Deposito- en Cosignatiekas.